Anident, Lamminpääntie 41, 02880 VEIKKOLA • puh: 09-256 5430, GSM: 0500-100714 • anident@anident.fi
Aukioloajat: ma-to 08-20, pe 08-16

MITÄ TARKOITTAA ERIKOISTUMINEN HAMMASHOITOIHIN?

Hammashoitoihin erikoistuminen tarkoittaa, että eläinlääkäri on tavallisen eläinlääkärin tutkinnon lisäksi suorittanut virallisen erikoistumiskoulutuksen eli residenssin ja suorittanut sen jälkeen vaativan 3-osaisen tentin, joka järjestetään kerran vuodessa. Residenssejä ja tenttejä valvoo alan college eli Yhdysvalloissa American Veterinary Dental College (AVDC) ja Euroopassa European Veterinary Dental College (EVDC). Samanlaisia collegeja on kaikille kapeille erikoisaloille, kuten neurologialle, silmäsairauksille ja ihosairauksille.

Kapean alan erikoistujien titteli on nimeltään Diplomate of se-ja-se college, esimerkiksi hammaseläinlääkäreiden virallinen titteli on Diplomate of European/American Veterinary Dental College (lyhenne DEVDC, DAVDC), jolle ei ole suomenkielistä käännöstä. Erotuksena kapeiden alojen ”diplomaateille”, Suomen erikoistumiskoulutuksessa eläinlääkäri voi erikoistua ”pieneläinsairauksiin” ja saada tittelin ”Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri”, joka kattaa kaikki pieneläinten sairaudet, mutta toki pintapuolisemmin.

Hammashoitoihin erikoistuneita eläinlääkäreitä (Diplomate of American and European Veterinary Dental College) on Suomessa kolme: Helena Kuntsi, Niina Luotonen ja Eva Sarkiala. Euroopassa hammasdiplomaatteja on yhteensä noin 30 ja Yhdysvalloissa noin 130.

 

Residenssipaikkoja on Euroopassa kaksi kokopäiväistä: toinen Anidentissa ja toinen Ranskassa Philip Hennetin klinikalla. Niina Luotonen suoritti residenssin Anidentissa ja on täten ensimmäinen suomalainen eläinlääkäri, joka on voinut suorittaa residenssin kotimaassaan. Nyt Anidentissa on meneillään toinen residenssi, jota suorittaa eläinlääkäri Senni Vesterinen. Ohjaajina toimivat Helena Kuntsi ja Niina Luotonen. Helena Kuntsi on myös ohjelman vastuullinen johtaja.

 

Mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa hampaista

1. Opastusvideo koiran hampaiden harjauksesta
2. Tietopaketti koirien ja kissojen hammashoidosta
3. Lemmikin hammashygienia
4. Koira ja kissa parodontiittipotilaana
5. Hammasvammat
6. Koiran purentavioista
7. Puhkeamattoman hampaan aiheuttama leukaluukysta
8. Kanien hammasongelmat

Potilastapauksia

1. Puhkeamaton hammas ja kysta leukaluussa
2. Purentavika: kapea alaleuka ja alakulmahampaiden aiheuttama trauma yläikeniin
3. Pikkupennun leukamurtuma

Artikkeleiden kopiointi ja käyttö vain kirjoittajan luvalla.


Hammashoito tehdään yleisanestesiassa: potilas on ”tipassa”, intuboituna ja pakattuna lämpimästi sekä sekä huolellisesti valvottuna.

Anident, Lamminpääntie 41, 02880 VEIKKOLA • puh: 09-256 5430, GSM: 0500-100714 • anident@anident.fi
Aukioloajat: ma-to 08-20, pe 08-16

© Anident 2023. All rights reserved. Site by Aidia.